Isnin, 6 Julai 2015

Puasa di Bulan Ramadhan

Apa yang berlaku pada badan ketika berpuasa ?

  • Bagi orang yang normal, insulin membantu sel mengambil masuk gula darah untuk disimpan dan ditukarkan kepada tenaga.
  • Bagi pesakit diabetes, badan mereka mungkin tidak mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan secukupnya atau insulin yang dihasilkan tidak dapat berfungsi dengan sempurna (rintangan insulin)
Apa yang berlaku ketika anda berpuasa ?

  • Bagi individu yang sihat, purata paras gula dalam darah akan menurun sedikit di awal bulan Ramadhan dan akan kembali normal selepas lebih kurang 20 hari berpuasa.
  • Bagi pesakit diabetes yang mempunyai kesedaran yang baik tentang penyakit dan di bawah pengawasan perubatan, tiada perubahan ketara dapat dikesan pada paras gula dalam darah ketika mereka berpuasa di bulan Ramadhan.
Apa yang patut anda makan ? 

  1.  Jangan ambil banyak makanan bergula ketika berpuasa.(contoh kek)
  2. Ambil banyak makanan berkanji supaya anda tidak berasa lapar ketika berpuasa (contoh nasi)
  3. Ambil buah-buahan dan sayur-sayuran dalam setiap hidangan
  4. Bersahur sebelum subuh dan bukan di tengah malam supaya dapat membantu mengimbangkan paras gula dalam darah dengan baik.
  5. Ambil minuman bebas gula atau minum air jika anda berasa dahaga.
  6. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng -  contoh ayam goreng dan roti canai.
Apakah Indeks Glisemik (GI) ?

  • Indeks glisemik (indeks kadar gula dalam darah) dikaitkan dengan sesetengah makanan karbohidrat yang boleh menyebabkan kadar gula dalam darah berubah berbanding makanan lain.
Makanan rendah GI
(indeks GI <55)
  • Makanan ini meningkatkan kadar gula dalam darah secara perlahan-lahan
  1. Jus oren tanpa gula
  2. beras perang
  3. susu lemak penuh
  4. epal
  5. anggur
  6. kacang bakar
Makanan Sederhana GI
(indek GI 56-69)
  • Makanan ini meningkatkan kadar gula dalam darah dengan kadar sederhana
  1. Pastri
  2. minuman ringan
  3. beras putih
  4. capati
  5. ais krim
  6. betik
Makanan tinggi GI
(indek GI > 70)
  • Makanan ini meningkatkan kadar gula dalam darah dengan pantas
  1. Donat
  2. minuman sukan
  3. beras jasmine
  4. beras pulut
  5. laici 
  6. tembikai
Apakah faedah mengambil makanan yang rendah indeks glisemik ?
  • Membantu paras gula darah naik dan turun dengan perlahan
  • Membantu anda berasa kenyang dengan lebih lama dan mengurangkan pengambilan makanan ketika hidangan atau snek seterusnya. 


Nota ini dirujuk dari buku "Bersama-sama memudahkan puasa di Bulan Ramadhan" keluaran dari KKM dan MEMS 

Tiada ulasan: