PESAKIT DIABETES PERLU RANCANG PEMAKANAN SIHAT SEMASA BERPUASA
KUBANG
KERIAN, 18 Jun 2015 – Bagi pesakit diabetes atau kencing manis,
berpuasa pada bulan Ramadhan ini menjadi satu cabaran kepada mereka
kerana berisiko untuk mendapat serangan hipoglisemia, hiperglisemia dan
dihidrasi.
Menurut
Timbalan Pengarah Unit Pemakanan dan Dietetik Hospital USM, Hj Zulkifli
Awang, pesakit diabetes perlu mendapatkan khidmat nasihat daripada
pakar atau pegawai perubatan sebelum bulan Ramadhan dan lebih baik lagi
jika mendapat nasihat Pegawai Dietetik.
Pesakit
diabetes masih boleh menjalani ibadah puasa, tetapi mereka perlu
melewatkan sahur dan menyegerakan berbuka puasa. Bersahur dan berbuka
ini amat penting kerana kedua-duanya penting bagi mereka yang mengambil
insulin atau ubat diabetes.
"Jika
tanda-tanda hipoglisemia dikenalpasti, pesakit diabetis perlu
menyegerakan berbuka puasa bagi mengelakkan risiko yang lebih teruk
seperti pengsan atau koma dan mengubahsuai dos suntikan insulin dan
jumlah ubat yang perlu dimakan serta menyesuaikan pengambilan makanan
ketika mereka berpuasa," kata Zulkifli.
Kerana itu katanya lagi, pesakit diabetes digalakkan membiasakan diri dengan berpuasa sunat sebelum bulan Ramadhan.
Tambahnya,
pesakit perlu melakukan perubahan sewaktu menjalani ibadah puasa dan
tidak boleh meninggalkan sahur bagi mengelakkan hipoglisemia dan berbuka
dengan kadar segera dengan makanan yang seimbang.
Zulkifli
menasihatkan agar pesakit diabetes meminum secawan susu yang sesuai
untuk diabetes pada waktu berbuka dan sahur dan makan makanan ringan
selepas Tarawih sebagai gantian makan tengah malam.
Mereka juga perlu mempelbagaikan makanan semasa berbuka dan menghadkan makanan yang bergoreng dan berlemak.
"Makanan
dan minuman yang terlalu manis mesti dielakkan dan memadai berbuka
puasa dengan 2 biji kurma atau 1 potong kuih sederhana manis, sebelum
memakan nasi pada kadar makan malam yang biasa kerana sepanjang bulan
puasa, kawalan pemakanan amat penting bagi penghidap diabetes,"
tambahnya lagi.
Tegas
Zulkifli, adalah penting untuk mereka mengelakkan makan secara
berlebihan ketika berbuka puasa dan pada waktu malam kerana pengambilan
karbohidrat dan makanan berlemak yang berlebihan boleh menambahkan berat
badan serta menyukarkan kawalan diabetes.
"Yang penting mestilah meminum air masak dengan banyak, kurangkan makanan yang masin dan sentiasa makan sayur serta buah-buahan serta melakukan sendiri pemantauan gula dalam darah bagi menyesuaikan diri dengan dos ubat dan insulin sebelum sahur, 2-4 jam selepas sahur, tengah hari, sebelum berbuka dan 2-4 jam selepas berbuka atau melakukan pemeriksaan di klinik-klinik swasta atau klinik kesihatan," katanya lagi.
Zulkifli mengingatkan agar pesakit diabetes yang mempunyai sejarah kesihatan yang tidak memuaskan agar mendapat kebenaran dan pandangan daripada pegawai perubatan sebelum berpuasa untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang boleh membahayakan nyawa.
"Yang penting mestilah meminum air masak dengan banyak, kurangkan makanan yang masin dan sentiasa makan sayur serta buah-buahan serta melakukan sendiri pemantauan gula dalam darah bagi menyesuaikan diri dengan dos ubat dan insulin sebelum sahur, 2-4 jam selepas sahur, tengah hari, sebelum berbuka dan 2-4 jam selepas berbuka atau melakukan pemeriksaan di klinik-klinik swasta atau klinik kesihatan," katanya lagi.
Zulkifli mengingatkan agar pesakit diabetes yang mempunyai sejarah kesihatan yang tidak memuaskan agar mendapat kebenaran dan pandangan daripada pegawai perubatan sebelum berpuasa untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang boleh membahayakan nyawa.
Written by Mohamad Iqmal Mathlan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan